Vida rere la càmera

El pols latent de la imatge amb majúscules batega al carrer Santa Anna de Maó. De l'ull a la càmera, i d'aquesta a l'impacte visual -de vegades també de cons­ciència- que causa a l'espectador.

Lluís Real (Maó, 1948) és fotògraf d'escola, veterà, free lance i ciutadà d'a peu sensible a la realitat que l'envolta i que capta rere l'objectiu. Estudià a l'Ealing Technical College School of Art -avui Thames Valley University de Londres-, quan llavors ja era difícil formar-se fora de l'Illa i més a l'estranger. Lluís Real, el professional, és fruit de l'experiència presa d'un jove apassionat per la fotografia. Inquietud que encomana en la conversa qui ha viscut la transició del llenguatge analògic al digital. No jutja l'evolució. Reconeix l'arribada tecnològica com una manera d'experimentació sense límits i es recrea al concepte retratat com ho féu al laboratori amb el sistema tradicional. "La càmera és el de menys, el que importa és el concepte, fins i tot puc emprar l'òptica que no correspon per aconseguir una atmosfera diferent, així el que està teòricament malament pot donar bons resultats", senyala.

El seu estudi al centre de Maó és testimoni d'una trajectòria compassada en el temps. Projecte que es correspon amb l'estructura d'uns anys forjats en la imatge. Nikonista declarat, conviu amb un seguit de càmeres noves i antigues que empra en funció del treball requerit. L'evolució pròpia fa que arribi a difondre la seva tasca en el món editorial. Actualment es dedica a la fotografia personal i de stock i es mou a través de l'Age Fotostock. "M'agrada dir que abans els fotògrafs érem senyors. Amb el format digital sols el procés de selecció d'imatges ja és per tornar-se boig. Té els seus avantatges, però tampoc ha fet que se m'afluixi el dit a l'hora de disparar fotos. Hem perdut en qualitat de vida, però hem guanyat en tecnologia".

Lluís Real transmet la serenor de la feina ben feta. Aquests dies presenta a Palma "A taula", una atractiva sèrie d'estris de cuina a on combina la instantània analògica i digital. El joc de l'obra més recent amb la imatge captada en suport clàssic fa 10 o 12 anys conflueixen amb una llum i composició exquisides, muntades damunt alumini. "La fotografia és llum", declara, i així la prima, per damunt de qualsevol perfecció o enrevessat moviment de càmera. Per a Real, la fotografia suposa una filosofia de vida. "Els avanços tecnològics fan que avui tothom pugui fer bones fotos, el que és difícil és tenir una trajectòria i estil propis", afirma. La seva és carrera d'autor, un camí a on estableix el límit entre el fotògraf de veritat i l'aficionat. Un trajecte que comprèn des dels primers reportatges socials -com el de l'escorxador de Maó als anys 60 i 70- fins a les sèries més urbanes o de paisatges naturals.

Les seves imatges es troben a col·leccions públiques i privades. Gaudeix investigant. Parla del procés creuat com un dels reptes més durs, i accepta el cúmul de possibilitats intel·lectuals que ofereix el digital. Així i tot, enyora la màgia per la que, diu, "em vaig fer fotògraf", aquella sorpresa de "no saber del tot com quedarà la imatge", i afegeix que "el difícil és fer quelcom que sigui novetat i tenir una personalitat fotogràfica que sols s'aconseguix amb la recerca constant". "L'important és la imatge, després ve el suport, la càmera..., interessa el com tu veus les coses i la interpretació que cadascú fa de la realitat". Una diferència -matisa- que radica entre "la gent que fa fotos i el fotògraf professional". És l'essència de la vida rere la càmera. Ni més, ni menys.

"A taula", exposició de Lluís Real, al Rialto Living. Fins el proper dia 20 d'octubre. Carrer Sant Feliu de Palma.

Font de l'article: http://www.menorca.info/suplementos/culturalia/2009/culturlia96/066302/v...

Comentarios

jaByls <a href="http://fyhogklbqywl.com/">fyhogklbqywl</a>, [url=http://mjczjroiaazh.com/]mjczjroiaazh[/url], [link=http://fndqaidiayrw.com/]fndqaidiayrw[/link], http://kwtqeiytrhzb.com/

Añadir nuevo comentario